FTM DK  
SE 27 85 82 52  
40 54 09 09  
Violvej 36  
 8680 Ry  
Lav dit Stamtræ og din slægtsforskning med Family Tree Maker
Programmet er det mest solgte i USA med en markedsandel på 97% (juli 2009) og det er solgt i over 7 millioner eksemplarer.

Programmet er yderst enkelt at anvende, men har samtidigt mange muligheder indbygget, ikke mindst på udskriftssiden er det blevet rost meget.

Du kan læse mere om de forskellige muligheder nedenfor.

Programmet kom første gang i en dansk oversættelse i maj 2001 (version 8.0).

“Udgivelsescenter”

Lav en ”Slægtsbog” Assistenten gør det let at samle dine træer, rapporter og historier i en bevaringsværdig bog. Du kan sende din slægtsbog on-line eller udskrive den, eller dele den med andre, eller give den som en gave.

"Slægtsbogen" kan indeholde en ”Indholdsfortegnelse” og ”Indeks over personer” i alle rapporter, begge dele opdateres automatisk - med sidenumumre mv.

Andre muligher i Family Tree Maker

"Søg og erstat" tillader dig hurtigt at lave korrektioner i alle dine familie historie dokumenter. Fandt du lige ud af, at en af dine forfædre "Linda" faktisk blev stavet "Lynda?". Family Tree Maker ”Søg og erstat” funktion gør processen at rette denne fejl til leg!

Flere ”Familiegruppeside” muligheder gør det muligt for dig, at inkludere flere fakta på din familie gruppe side, herunder også person- og bryllupsbilleder.

”Bog layout” Træer opdeler på en nydelig måde store familie træer i så mange standard størrelse sider som er nødvendigt, markerer hver opdeling med det side nummer hvor grenen fortsætter eller kommer fra. Kasserne bliver aldrig ”klippet over” ved side skift.

”Vertikalt forfædretræ” ligner mere et rigtigt træ, idet det “vokser” fra bunden til toppen i stedet for at komme fra den ene side til den anden, som et traditionelt forfædre træ.

”Tilpas-til-siden” ”Forfædretræ” tilpasser automatisk op til seks generationer til en side.

”Alle-i-et træ” viser dig nydeligt alle personerne i din familie fil, selv personer, du ingen relation har til. Du kan endog få en linie – i selvvalgt farve – tegnet mellem to fjerne slægtninge, så du kan følge relationen.

”Timeglastræ” viser både forfædre og efterkommere sammen i ét træ, i enten et standard eller vifte format, hvor du fuldt ud kan tilrette skrifttyper, farver, rammer, linier og kassestilarter.

”Vifte træer” viser forfædre og/eller efterkommere i en cirkel, der udvider sig efter antallet af generationer, der er valgt, alle omkring den primære person (probanden). ”Tomme kasser” for manglende forfædre kan vises i alle forfædretræer.

”Træk og slip” Kasser lader dig hurtigt og let flytte rundt på kasserne i dit standard Forfædre- eller efterkommertræ og placere dem præcist der, hvor du ønsker dem. Tilpas store træer til at passe på færre sider og lav dine egne træ layouts.

”Træk og slip” Billeder og Tekster giver dig flere muligheder for at sætte dit helt eget præg på træ layouts end nogensinde før. Tilføj billeder og tekster til dit træ, og placer dem et hvilket som helst sted på siden. Du kan let flytte dem til præcist det sted, hvor du ønsker dem placeret – med musen.

”Farve koder” laver træer, der er meget lettere at læse — det bruger forskellige farver (brugerdefineret) og skygger for at adskille de forskellige personers køn og generation.

Historiske ”Tidslinier” viser hver forfaders levetid som en kasse vist horisontalt over tiden evt. sammen med datidens historiske begivenheder.

”Gemte rapporter” gør, at al den tid, du har anvendt på at personificere din engen rapport ikke er spildt, da du kan gemme et hvilket som helst træ eller rapport, og let hente den frem senere. "Gemte rapporter" gemmer alle dine valgte formater — inklusive personer, antal generationer, skrifttyper, farver – simpelthen alt!!

”Egne rapporter” kan sorteres efter 2 af de selvvalgte kolonner, og enten kronologisk eller alfabetisk og i stigende eller faldende orden.

Forbedret ”Fletning” identificerer nu flere mulige hits for at hjælpe dig med at undgå dobbelte personer.

”Alternative navne” hjælper dig nu let med at holde styr på og søge efter en persons ”Alias” lige som et hvilket som helst ”Fakta” navn eller begivenhed. Udvidede ”Fakta” og Begivenheder går langt udover de oprindelige 13 felter — du kan registrere et stort set ubegrænset antal forskellige begivenheder om personerne, inklusive alternativ og konfliktende information. Har du flere oplysninger om en persons fødsel, død eller andet kan det enkelt registreres.

”Privatiser” filen kan hjælpe dig til let at lave udskrifter eller kopier af din fil til andre, uden at inkludere private data for nulevende personer. Det er specielt en god idé når rapporten lægges ud på ens hjemmeside.

”Frem” og ”Tilbage” knapper i den brugerdefinerede værktøjslinie, hjælper dig med at navigere mellem ting, du tidligere har set i din Familiefil, lige så let, som når du surfer på Internettet.

Et-trins scanning support tillader dig hurtig at skanne fotos direkte ind i din familie fils ”Scrapbog” uden et separat grafisk program.

”Relations beregner” giver dig et let indblik i en persons slægtskab til en hvilken som helst anden person i din fil.

Interaktiv ”Undersøgelsesjournal” hjælper dig med at registrere, kategorisere, sortere og opdatere din egen huskeliste til din slægts forskning. Tag den med næste gang du skal på arkivet.

”Referencenumre” for personer og ægteskaber gør det let at identificere personer — du kan endog sætte forstavelser eller endelser for at følge kilderne til din information.

”Standard anenumre” kan inkluderes i standard ”Forfædretræ”, ligesom de automatisk kommer med i den ”Genealogiske Anerapport”. ”Kilde” Database hjælper dig enkelt med at holde styr på detaljer om din forsknings kilder.

Du kan endog have flere kilder for samme information.

”GEDCOM” – data kan udveksles med andre programmer, efter bl.a. GEDCOM 5.5 standarden, og PAF filer (inkl. version 3.0) læses direkte af programmet.

Fletning af 2 databaser eller fletning af en Gedcom fil ind i en eksisterende fil gøres ganske enkelt. FTM undersøger evt. dobbelte personer, og er FTM blot det mindste i tvivl, kommer der et vindue op med informationen i de 2 filer, så brugeren selv kan beslutte hvilken information, der skal flettes

2 filer åbne samtidigt har været muligt siden version 11. Du kan også kopiere enkeltpersoner, eller grene mellem de 2 filer.

Udskrift til RTF, PDF, TXT og CSV muligt fra de relevante udskrifter.

”Autofuldførelse” – når et sted – eller et efternavn – er indtastet én gang, huskes det, og når første bogstav indtastes, fremkommer første forslag, afhængig af, hvilket felt du er i.

”Data fejlkontrol” under indtastning, bl.a. hvorvidt forældre er under 13 år eller over 50 år, når de føder børn, eller om ægteskabs dato ligger inden for sandsynlige grænser ud fra deres fødsel eller død. Der er naturligvis kontrol af, at selve datoformatet er korrekt indtastet.

Herudover kan ”Data fejlrapporten” kontrollere for fejl i importerede data.

Ovenstående var en kort gennemgang af mulighederne i programmet, som naturligvis også har nogle begrænsninger (tallene angiver det maksimale).

Personer: 2 millioner, men selvfølgelig afhængig af pladsen på din HD
Antal Fakta i hver kasse i træ: 50 - men det anbefales ikke, da det vil virke uoverskueligt

Størrelse på et træ: 1,5 kilometer på hver led (600.000 gange 600.000 tommer for at være helt nøjagtig)

Billeder/Objekter (lyd eller video) i scrapbøger: 2.000 PER person og 2.000 PER  ægteskab

Antal ægteskaber: 99 pr. person

Antal børn: 99 pr. ægteskab/partnerskab

Antal kilder pr. person/Fakta: Ubegrænset

Antal Fakta: Da du selv kan definere dine fakta, kan dette gøres ubegrænset. Der er melding om en, der har 425!!

Antal generationer i træer og rapporter: 99

Antal tegn i Kommentar/Sted: 255

Her kan du læse noget mere om hvad programmet kan